zaterdag 30 maart 2013

Einde stage, winterBBQ, skiën en examens!


Vorige week sloten we zondagavond het weekend ongewoon af.
We keken naar de hemel en zagen een magische groene gordel in de lucht schimmeren. Het noorderlicht was te zien in Gävle! We trokken onze jassen aan en gingen naar buiten om het fenomeen in open lucht te aanschouwen. We waren blijkbaar niet de enigen met dat plan, binnen de kortste keren zag je iedereen buitenlopen op weg naar een donker plekje om de komende uren door te brengen starend naar het felgroene wonder. Wij trokken naar een grote parking achter de Läkerol arena waar het helemaal donker was. Perfect! We ontmoeten er een groepje andere erasmussers en sluiten bij hen aan. Gelukkig waren ze voorzien om de hele avond buiten door te brengen en kregen we al gauw wat thee en koekjes aangeboden!
Iets na middernacht trekken we terug naar ons appartement om met een 'frisse' kop te starten aan een nieuwe stageweek.

In deze tweede week stonden ons heel wat nieuwe uitdagingen te wachten zoals bijvoorbeeld een paar lessen sport organiseren in het Engels. We kozen voor het domein werpen en vangen met als kern het spel 'tussen vier vuren'. De les verliep vlot, de leerlingen waren enthousiast en de sportleraar tevreden!
Ik gaf ook een les Engels in mijn klas. De les bestond uit een tekst over Disney: het bedrijf en de verschillende figuren. We mochten een 12-tal woorden uit de tekst halen die de leerlingen tegen het einde van de week moesten kennen. Om de woorden op een leuke manier te verwerken maakten we een memory-spel en een paar ganzenborden waarmee de leerlingen aan de slag gingen.
Op het einde van de week waren de leerlingen met glans geslaagd voor hun Engelse test, succes dus!
We gaven ook de tweede les over België. Deze keer gingen we dieper in op de steden Gent, Brugge en Antwerpen. We bespraken dat dit drie belangrijke havensteden waren en van daaruit de Belgische economie bloeide. De leerlingen leerden in de geschiedenisles over de 'Hanzeroute', een belangrijke zeevaart-handelsroute tijdens de middeleeuwen. Er was namelijk een drukbezochte route tussen Vlaanderen en Zweden. We bespraken enkele V.I.B's (Very Important Belgians) zoals Adolphe Sax (van de saxofoon) en Mercator, de Vlaamse cartograaf. We leerden de leerlingen zichzelf voorstellen in het Nederlands en ze zongen uit volle borst het liedje 'broeder Jacob' mee in hun beste Nederlands! We rondden het thema af met een interactieve quiz en gaven elk kind een paar echte Belgische pralines!
We mochten deze week ook deelnemen aan het 'fadder' uurtje. Elke maand houden de leerkrachten een klasoverschrijdende activiteit. Kinderen uit elke klas komen samen om eens een activiteit te volgen bij een andere leerkracht. Op deze manier leren de kinderen de leerlingen van andere klassen kennen en omgaan met alle leeftijden. Bovendien krijgen ze eens les van een andere leerkracht. Om eens goed te zien hoe dit in zijn werk ging bezochten we in dit uurtje alle klassen. Het thema voor deze maand was 'de wereld', de leerkrachten gaven activiteiten zoals ...
Het moeilijkste aan deze lessen is om een  uitdagende activiteit te verzinnen voor jong en oud.
In de klassen zagen we dat de kinderen hun naam leerden schrijven in Chinese tekens, we zagen hoe ze op muziek prenten bij elkaar moesten leggen en hoe ze elkaar leerden begroeten in de gekste talen.
Zoals je je kunt voorstellen vloog de week voorbij en al gauw kwam het afscheid eraan! Ik kreeg van Egil een schilderwerk waar hij deze week 5 dagen aan werkte, prachtig en ontroerend tegelijk!
Van de mentor en de klas kreeg ik een kaart met alle foto's van de leerlingen. Ik nam nog een laatste groepsfoto en beloofde zeker nog een terug te komen voor ik naar België vertrok.
Ik leerde deze stage hoe belangrijk de band tussen leerkracht en leerling is. Met een sterke band van wederzijds vertrouwen creëer je een veilig klimaat voor de leerlingen. Vanuit dat veilig klimaat durven de leerlingen je benaderen, vragen stellen en leren ze pas echt bij!
De mentor blijft ook 3 jaar bij dezelfde leerlingen dus dat schept op zich ook al een hechte band tussen zowel leerkracht, leerlingen en ouders. De leerkrachten spenderen veel tijd tussen de leerlingen. Regelmatig zie je een leerkracht meedoen met spelletjes op de speelplaats en tijdens de lunch eten de leerkrachten altijd samen met de leerlingen.
Na een drukke twee weken rustten we uit op vrijdag en kruip ik vroeg onder de lakens want morgen stond er alweer een drukke dag op de planning! Zaterdag gingen we namelijk skiën in Kungsberget. Een kleine berg, ongeveer een 60-tal kilometer van Gävle verwijderd. Met ons drieën (Christophe, Bram en ik) vertrekken we s'morgens vroeg met de bus richting het skioord. Anderhalf uur later staan we reeds op de latten. Het was stralend weer en het had de afgelopen dagen flink wat gesneeuwd, ideale omstandigheden om te skiën dus! Met 9 pistes en een uitgebreid snowpark waren we wel een dagje zoet. Bram leerde snowboarden op de blauwe pistes en Christophe en ik vertoefden het grootste deel van de dag in het snowpark om de waaghals uit te hangen. Kortom een prachtige dag en zeker voor herhaling vatbaar (indien mijn ezeltje het toelaat).

 Zondagavond vieren we de verjaardag van Michael, een Engelsman uit Londen. Hij organiseerde een winterbarbecue op de campus. We kochten wat grillworsten, broodjes, en hamburgers. Ik nam mijn boxen mee voor muziek, en het werd al gauw een feestje. Er werden liedjes gezongen zoals 'Always look on the bright side of life, 'We all life in a yellow submarine en 'Country roads'. Kortom een gezellige, sfeervolle avond!

Deze week = examenweek. Maandag bereiden we ons voor op het mondeling examen Zweeds van dinsdag. Je kon het examen voorbereiden per twee of alleen. Ik koos ervoor om mijn examen samen met Christophe af te leggen.  Het onderwerp: Een interview afleggen in het Zweeds! Het ging ongeveer zo:

Intervju med Christophe

R = Hej hej Christophe
C = Hejsan
R = Du kan kalla mig robin
C = ok, hej Robin.
R = jag är en journalist från svenska televisionen. Vi gör ett program om Erasmus-studenter och deras talanger.
C = Okej, låter intressant
R = Kan jag ställa några frågor?
C = Inga problem, bara att fråga!
R = Jag hörde att du spelar tennis, stämmer det?
C = Precis jag har spelat tennis i 16 år på en klubb i Zwevegem.
R = Du har spelat tennis i 16 år. Hur gammal är du?
C = Jag är 22 år sedan februari.
R = Du har spelat tennis sedan du var 6 år. Då ska du vara bra! Deltar du ibland i tävlingar?
C = Ja, varje sommar finns det många turneringar i Västflandern. Jag var bäst i Västflandern när jag var 16.
R = Du har säkert vunnit många bukaler. Spelar du internationellt?
C = Nej, Det är en hobby  och jag är inte så bra.
R = Hur många gånger träner du i veckan?
C = Jag tränar 4 gånger i veckan på tisdag, torsdag, fredag och söndag
R = Du har ett hektiskt liv! Har du tid för andra saker?
C = Ja, jag ger tennislektioner och jag spelar fotboll.
R = Vad vill du uppnå i din sport?
C = Jag vill vara den bästa tennisspelaren från Belgien.
R = En sportig kille så med ambitionen! Tack för den här intervjun..
C = Varsågod!

Het verliep vlot en een paar uur later kregen we te horen dat we geslaagd waren! Onze dag kon niet meer stuk! Je zou denken dat we na dit succes zouden gaan feesten op onze overwinning... MIS, donderdag kregen we schriftelijk examen Zweeds waarvoor we nog heel wat (een tiental uurtjes) moesten blokken! Het examen ging goed, nu nog afwachten op resultaten!
Deze week kregen we ook de laatste lessen van Bengt voor Swedish educational system en Cultural encounters. We praatten na over onze stage en delen onze ervaringen. Het intressante was dat de groep verdeeld werd in drie totaal verschillende scholen. Je had enerzijds de 'betere' wijkschool 'Fridhemskolan' (waar wij zaten), Dan had je nog 'Alvboda' waar een mengeling te vinden is en 'Lilla Sätra' waar vooral immigrantjes worden opgevangen met taalproblemen. Door deze verscheidenheid leerden we hoe elke school met deze situaties omging en welk klimaat er in elke school heerst. Zeer interessant vond ik het toen Bengt toegaf dat hij zijn kinderen naar 'Lilla Sätra' zou sturen, 'daar leren ze de wereld kennen'. Het opende even mijn ogen omdat je er meestal vanuit gaat dat ouders hun kinderen sturen naar een school die overeenkomt met hun stand en waar ze de meeste leerkansen krijgen. Bengt vindt dat die school zijn kinderen juist het meest voorbereid op onze hedendaagse samenleving, een multiculturele maatschappij. Op het einde van de les krijgen we een klein voorwerp mee dat we aan niemand mochten tonen 'een knoop'. We krijgen de opdracht een verhaal te verzinnen rond het voorwerp en het morgen in de klas voor te stellen.
Een ietswat ongewone opdracht maar wat een verhalen dat er uit kwamen! Zeker iets wat ik in de derde graad in een stage graag wil uitproberen. Daarna deden we enkele improvisatiespelletjes zoals 'een verhaal doorgeven in een kring'.
Na het schriftelijk examen donderdag gingen we met de hele groep in een Italiaans restaurant rarara... PIZZA eten voor het afscheid van onze dierbare vriendinnen Stephanie en Chloë! We sluiten de mooie avond af met een bezoekje aan de discotheek 'Heartbreak'.
Nu de lessen gedaan zijn komt er weer wat tijd vrij om wat tripjes te plannen!

Vooruitzichten voor de volgende weken:
- Citytrippen in Stockholm en Uppsala met mijn liefste zus Shana!
- Met de ferry naar St. Petersburg!


Tack för din tid, sköt om dig!

Robin



                                     Internship at Fridhemskolan

                                 




















                                 







                                            Skitrip to Kungsberget



























zaterdag 16 maart 2013

Een week in een Zweedse school


Een week van nieuwe indrukken, verrassingen en leerrijke ervaringen op de Fridhemskolan,

Even de situatie schetsen: Ik sta in een schooltje in een welgestelde achterwijk van de hogeschool in de 5de graad in een klas van 22 leerlingen.

Na een druk weekend (lees: feestweekend) prikte het toch even om de wekker zo vroeg te horen afgaan. Om 6u45 was ik al uit de veren en om 7u20 zaten Marianne, Christophe en ik op de bus richting Fridhemskolan.
Om 8u kwamen we toe in de leraarskamer en werden we er begroet door onze mentoren en Mary (de Keniaanse studente die hier ook haar stage volgt).
Om 8u20 haastten we ons naar onze klassen. Vreemd genoeg geen rijen en een gezamenlijk belsignaal. Alle kinderen blijven gewoon vrolijk doorspelen tot de leerkracht de groep via een bel/ toeter naar de klas toe roept. Binnen de kortste keren verzamelen de kinderen zich aan de vestiaire om hun jas EN schoenen uit te doen. Ja ook hier geldt de geen-schoenen-is-gezelliger regel. De kinderen gaan de klas binnen en worden vanzelf stil als Wenche, mijn mentor, (uitgesproken als 'Venke') aan het woord is. Ik stel me aan de klas voor in m'n beste Zweeds (waarop sommige kinderen zich moeten inhouden om niet te lachen vanwege de uitspraak). Ik krijg een complimentje op m'n Zweeds dus ik ben een tevreden man!
De leerkracht stelt voor vandaag te observeren om de leerlingen wat beter te leren kennen en de gang van zaken uit te vissen. Later die dag stelt Wenche voor dat ik de leerlingen eens apart neem in groepjes van 3 - 4 om een Engels spel mee te spelen. Het spel bestaat uit twee dobbelstenen en een blad met stellingen (bv. Ask the other how much brothers/sisters he/she has) waarmee we een Engelse conversatie uitlokken. Tegelijkertijd leer je zo de leerlingen beter kennen.
Ik speelde het spel met een aantal groepen en merkte al gauw dat er een groot niveauverschil is tussen de leerlingen in de klas. Er zijn kinderen die vloeiend Engels praten, er zijn er die het wel kunnen maar te onzeker zijn en dan heb je nog diegene die het helemaal niet begrijpen.
Veel variatie om aan te werken dus! Ik merk dat de leerlingen na een tijdje wel wat losser komen naarmate ze me meer vertrouwen.
Tijdens de pauzes vragen de kinderen of ik mee floorball wil spelen. Ik scoor een goal en transformeer direct tot de held van de klas! Met de meisjes speel ik voetbal op de speelplaats en met een ander groepje speel ik 'kingbal' (een balspel waarbij je de ander moet uitspelen door de bal tweemaal op zijn vak te laten stuiteren).

Tijdens de lunch gaan alle leerkrachten gewoon tussen de leerlingen zitten om samen met hen te eten. Elke dag kregen we gratis een warme maaltijd van de school. Op het menu stond rijst aangevuld met iets van vlees en groenten. Het beste eten houden ze voor vrijdag, deze keer een Zweedse versie van lasagne. Niet het beste eten maar elke dag een warme maaltijd uitsparen komt goed van pas voor de portemonnee!

Na de school kunnen de leerlingen terecht in de 'Clubb'. Het is een gigantische naschoolse opvang in de kelders van de school. De 'nablijvers' kunnen er pingpongen, darten, rusten, knutselen, computerspelletjes spelen, DJ'en  en dansen op de dansvloer. Alles wat hun kinderzieltje verlangt! Als ik een kind was had ik de keuze snel gemaakt!

Dinsdag speel ik het spelletje 'Time's up' met de kinderen van de klas. In het spelletje leren de kinderen in groep woorden beschrijven en uitbeelden in het Engels. Het is een zeer interessant spel om de woordenschat in een taal uit te breiden. De kinderen die goed Engels spraken vertaalden de spelregels aan de anderen in het Zweeds. Het spel verliep zeer vlot en de leerlingen hadden er duidelijk plezier in. Ik merkte dat het bij sommige groepen zeer goed verliep en bij andere groepen dan weer zeer traag. Als ik het spel nog een volgende keer zou spelen zou ik meer rekening houden met de beginsituatie van de leerlingen en telkens met heterogene groepen werken, dus een sterke bij een zwakkere leerling zetten. Ik speelde dit spel ook nog eens met de 6de jaars in een andere klas.
Na de Engelse les in het 6de leerjaar moesten de leerlingen een tiental Engelse woorden uit een tekst vanbuiten leren. Ik kreeg ook huiswerk mee en moest het tegenovergestelde doen, ik leerde de Zweedse vertaling. De volgende dag legde ik met de leerlingen een dictee af. Ik las de woorden af in het Zweeds en de leerlingen schreven ze op in het Engels. Daarna volgde mijn dictee, ik haalde 10/10, feest!

Woensdag gingen we met de 5de jaars naar het theater. Klein detail: de voorstelling was in het Zweeds. Geen probleem, Elis (een leerling uit de klas) was bereid de hele voorstelling voor mij te vertalen waardoor ik er echt van kon genieten! Een goede oefening voor hem en een verstaanbaar verhaal voor mij ==> WIN- WIN situatie! Dank je Elis!

Vrijdag gaven Christophe en ik les over België in beide klassen. We vertelden over de Belgische vlag, de gewesten (Vlaams, Brussels, Waals), het wapenschild, de eet- en drinkgewoontes, sporten (tennis, wielrennen en voetbal), specialiteiten, bezienswaardigheden in Gent, Brugge en Brussel. We lieten de Brabançonne horen en praatten over de 3 talen die we in België spreken. We vergeleken België ook telkens met Zweden om de verschillen waar te nemen.
Volgende week gaan we dieper in op een paar bekende Belgen zoals Adolf Sax, Gerard de Kremer (Mercator) en Hendrik Conscience. We leren de leerlingen zichzelf in het Nederlands voorstellen en  leren het liedje van broeder Jacob zingen in het Frans, Duits en Nederlands. We sluiten de klasdeuren rond 12u en de schoolweek was achter de rug!
Kortom: een bewogen, maar fantastische week achter de rug op de Fridhemskolan!

We lassen het weekend in op de skybar aan Gävle strand om Chloë's verjaardag te vieren. Prachtig uitzicht over Gävle, omringd door goed gezelschap met een coverband op de achtergrond en een frisse pint in de hand na een drukke week, die smaakt dubbel en dik!





maandag 11 maart 2013

BBQ'n in Zweden, naar het hoge noorden en 'floorballen' op de speelplaats!


Twee weken geleden sinds het laatste blogbericht: veel gebeurd, veel gezien, vertelstof genoeg dus!

We gingen vorige week met Bengt (the one and only!) op stap voor een wat ongewoon maar gezellige leeruitstap. Bengt nam ons mee naar zijn huis om samen met hem te wandelen langs de kusten van Gävle. We namen de bus in het centrum richting Alvboda en ontmoeten Bengt aan de bushalte. Het was een zonnige maar winderige dag. We wandelen de bossen in langs de oever van een rivier die uitmondt aan de kust. Onderweg wijst Bengt sporen van lynxen en herten aan die hier aan de oever water komen zoeken. Na een half uurtje wandelen in de diepsneeuw bereiken we de kustlijn. Een prachtig en tegelijk spookachtig zicht om te staren in een oneindigheid van bevroren kust en mee met de golven bewegende ijsrotsen. Ik waande me even in de noordpool of in een scène van 'The day after tomorrow'.
We keren even terug en installeren ons op een plek die voorzien is voor een openbare BBQ. Iedereen bracht iets mee om te eten. Christophe en ik zorgden voor braadworsten en broodjes.
 Met een paar zelfgemaakte spiesen van twijgen van de boom en wat hulp van Bengts zakmes lagen de worsten al gauw te braden boven het vuur.
Geen alledaagse activiteit om met je leerkracht te doen dus!
We eindigden onze tocht met een fika (koffie en koekjes) in het huis van Bengt. We ontmoeten er zijn zoon Simon die op de achtergrond een streepje gitaar speelt terwijl wij van een vers kop koffie genieten na een frisse wandeling.

Het was aftellen naar eind februari want onze langverwachte reis naar Lapland kwam in zicht.
Christophe en ik treffen de laatste voorbereidingen (activiteiten en logement boeken).
We spreken af met Michael , Peter, Maike en Bram om onze plaatsen op de trein te reserveren en slaan in de Willy's onze voorraad eten op voor de reis. (voornamelijk pasta)
And off we go!
Op de trein naar Kiruna is niet even op en af hebben we gemerkt. Je zit maar liefst 16u op de trein. Geen probleem dachten we, we nemen een cabine en organiseren er ons eigen kleine preparty. Niet dus... bleek dat de onze zitjes waren gereserveerd in de gewone wagon tussen de andere mensen. De conducteur kon onze eigen drankjes ook niet zo appreciëren (aangezien het restaurant in de trein graag ook wat geld verdiend).
We konden ons gelukkig nog amuseren met wat kaartspelletjes en een paar films op de laptop enzo vloog de tijd voorbij. S'morgens komen we aan in het zonnige Kiruna (!). We waren voorzien op temperaturen van - 25°. Bleek het nog geen -5° te zijn... Des te beter, weg met dat thermisch ondergoed!

In het tourist office worden we opgehaald door Gosito, onze Spaanse gids van CampAlta die zich met handen en voeten excuseert voor zijn gebrekkig Engels. Even wennen in het begin maar lachen deden we zeker!
We krijgen een rondleiding door het kamp waar overal houten hutjes staan rondom een bevroren meer. Hij toont ons de sauna ( waarop er op dat moment een groepje Chinezen lachend naar buiten komt gestormd om zich in de sneeuw te storten), uit de sauna neemt hij een schroefvormig voorwerp dat dient om aan ice-fishing te doen. Veel komt er echter niet van in huis want de schroef is bot en het ijs in het meer ongeveer 1 meter dik.
Na de rondleiding brengt Gosito ons naar ons eigen huisje (dat ongeveer op 1km afstand van het kamp ligt). Met een huisje waarin 13 personen kunnen voelden we ons met 6 als koning te huis. We installeerden ons en Maike maakte pannenkoeken om de reis in te huldigen.

Dag 2 brak al snel aan en Gosito kwam ons ophalen voor de eerste activiteit: de dog sledging!
Hij bracht ons naar een ware hondenliefhebber. De man beschikte zowaar over een 50-tal professionele trekhonden. Per twee konden we ons eigen slee besturen: iemand voorop en iemand achter het 'stuur' (wat eigenlijk bestond uit een zachte rem en een noodrem, die later zijn nut wel bewezen heeft).
We kregen elk de leiding over 5 honden. Christophe en ik vormden een team, ik startte achter het stuur. De honden maakten al snel vaart en we haalden gemakkelijk een snelheid van 35km/u.
We raasden door de bossen en over de uitgestrekte meren van Lapland, wat een zicht!
We stopten s'middags voor een zalmsoep met bijpassend broodje bij een gezellig vuur in een tipi-tent.
Nadat we opnieuw opgewarmd waren reisden we terug.
Bij de eindstreep bedanken we onze honden met een warme knuffel en een welverdiende streel.
Het was een schitterende ervaring!

Het was die dag stralend weer dus toen we terug bij onze hut toekwamen gingen we buiten in de diepsneeuw aan het werk en bouwden we een kampvuur waar we s'avonds hard van genoten met een geroosterd broodje.

Dag drie, vandaag stonden de snowmobiles ons op te wachten. Zoals afgesproken kwam Gosito ons om 9u aan de hut oppikken om ons naar het kamp te brengen waar we de rest van de groep (een heleboel Spanjaarden en wat Zweden) tegemoet komen. Na een korte introductie mogen we de kracht van het beestje uittesten, en kracht hebben ze zeker! Wat een gevoel om tegen 90 km/u over een bevroren meer te razen. Waanzinnig gewoon!
We rijden eerst rond de omtrek van het meer waarna we door de bossen crossen opweg naar het tweede meer. Het ijshotel komt in zicht en dus onze eerste halte, tijd voor een lunchpauze!
We bezoeken het (gratis) gedeelte van het ijshotel (de ijsreceptie, de ijskerk, de ijsbar). Om de kamers van het hotel te zien betaal je 200 kr en dat schijnt niet de moeite te zijn.
Op een kilometertje afstand van het hotel ligt een Saamidorpje waar we een paar rendieren bezochten.
Op de terugtrip switchen we van chauffeur (deze keer ik aan het stuur). Geen ongelukken en een  prachtige, adrenalinevolle ervaring! Wat wil een mens nog meer?

In de namiddag maken we een wandeling door de bossen in de hoop een wild eland tegen het lijf te lopen (liefst vanop een afstand), maar tevergeefs!
S'avonds vierden we Peter zijn verjaardag en rond middernacht was de lucht helder genoeg om het noorderlicht waar te nemen! Happy b-day Peter, we ordered you some northern light :)
We hadden echt geluk en het was een perfecte afsluiter van een perfecte trip!

Eenmaal terug van sprookjesland back to reality, terug naar school dus...
Het eerste proefexamen Zweeds naderde. Even samen de woordjes herhalen en grammatica inoefenen. We leerden ondertussen al iets bestellen op café of in een restaurant, de klok lezen. werkwoorden omzetten in de verleden tijd en imperatiefvorm. Great succes, ik haalde 30/34 voor het examen dus ik zat aardig op schema!
De stage naderde en Bengt bracht samen met ons een bezoekje aan de Fridhemsschool waar ik mijn mentor en de kinderen van mijn klas voor het eerst zag. Ik zal stage geven aan het 5de leerjaar   aan een klas van 22 kinderen. Na de eerste kennismaking kon ik al opmaken dat ze vrij goed Engels praten. Communicatie zal dus geen probleem zijn voor ze.

Voor de stage begon zetten we nog eens goed de bloemetjes buiten. Een afscheidsfeestje voor Cédric (Christophe's vorige kotgenoot), een tweetal bezoekjes aan de lokale discotheek 'Allstarz' en een ABC-party in iemands kelder mochten eraan geloven.
We brachten ook nog eens een bezoekje aan het stadium van Brynäs om de ijshockey match bij te wonen, jammer genoeg kon onze aanwezigheid niet overtuigen om te winnen en verloren de arme stakkers opnieuw. Ze hebben duidelijk niet meer het niveau van vorig jaar.

We brachten nog een bezoek aan het subtropisch zwembad van Gävle (wat tot mijn verbazing echt een tropisch zwembad bleek te zijn!). Met een bonnetje uit onze studentengids konden we gratis genieten van een Scheldorado-achtig geheel van draaikolken, jacuzzi's, en wildwaterstromen.
Om 19u s'avonds kon je je verplaatsen naar het buitengedeelte om te genieten van een hete jaccuzzi en sauna omringd door sneeuw. Als je je dan begeeft naar het echte zwembad (om baantjes te trekken) kun je op de achtergrond genieten van een streepje muziek gespeeld door een life muzikant! De Zweden weten hoe ze hun zwemmers moeten verwennen en daar kunnen ze bij ons wat van leren.

Vandaag was het zo ver. De eerste stagedag brak aan. Met een kleine portie gezonde zenuwen en een uitgeruste kop vertrekken Christophe, Marianne, Mary en ik naar de school.
We worden warm onthaald door het lerarenkorps en ontmoeten er al gauw onze mentor die ons meeneemt naar de klas. Ik stel me even kort voor aan de kinderen in het Zweeds en daarna vervolg ik mijn verhaal in het Engels waarna de kinderen zich aan mij voorstellen. Ik kom te weten dat 'floorball' (wat in principe gewoon hockey is) een populaire sport onder de jongens is, vergelijkbaar met de voetballers bij ons. Gek genoeg zijn het hier vooral meisjes die zich aan voetbal wagen.
Ik sloot een deal met ze dat als ik ze wat over België leer, dat zij me leren 'floorballen'.
Vanaf heden sta ik dus elke speeltijd op het hockeyveld te zwaaien met een stick al hopend niet onderuit te glijden op het met ijs bedekte veld.
In de namiddag speelde ik telkens met drie kinderen een spel waarin ze stellingen in het Engels moesten uitleggen, leuk om de kinderen wat beter te leren kennen!
Ik kreeg op het einde van de dag een lesrooster van de mentor. Ik zal voornamelijk Engels geven en  de leerlingen wat bijbrengen over België!

Ik kijk er al naar uit!


























zondag 17 februari 2013

Bezoek, citytrippen en volWASSEN worden.


Er is de laatste week heel wat gebeurd dus dringend eens tijd voor een update!

Ik neem jullie graag mee terug in de tijd, een week geleden om precies te zijn. Daar is waar het nieuwe blogavontuur allemaal begon...


Het was een doordeweekse woensdagnamiddag, we bezochten in de namiddag van 13u - 16u het Landsmuseet in Gävle centrum. Je kan er vanalles in terug vinden over de geschiedenis van Gävle en Zweden. Enige nadeel: alle uitleg staat in het Zweeds, gelukkig hadden we Bengt als gids en werden we niet aan ons lot overgelaten. Zo vertelde hij ons het verhaal uit de Scandinavische mythologie dat verklaard waarom sommige mensen de gave van intelligentie krijgen en anderen niet, ik vertel het even kort:

'De goden verzamelden van zichzelf speeksel en bloed in een mand en maakten er een nieuwe god van. Deze god werd vermoord door jaloerse dwergen en ze bewaarden het bloed van de godheid als hun onuitputtelijke bron van intelligentie. De bergreuzen kwamen achter deze misdaad en bonden de dwergen vast aan palen in zee. Vloed naderde en het zeeniveau steeg, de dwergen zwichtten en ze verraden de locatie van het bloed. De reuzen nemen het bloed in beslag en verstoppen het diep in de bergen. De god Odin komt de locatie van het bloed te weten en veranderd in een adelaar, steelt het bloed van de bergreuzen en vliegt weg. Tijdens zijn vlucht laat de adelaar enkele bloeddruppels vallen die op de mensheid vallen...'

Na het museumbezoek had ik haast, ik had namelijk bezoek! Mijn familie (moeder, vader, zus) waren inmiddels in Gävle gearriveerd vanuit Stockholm met een huurauto. Ik nam dan ook meteen de bus tot aan hun bed and breakfast om ze te zien! Aangezien onze tijd samen beperkt was vlogen we er direct in met de eerste activiteit: een bezoek brengen aan de unief.
We wandelen eerst door het Boulongerskogen (het mooie park als shortcut naar school ).
Op school toon ik de lokalen waar ik les krijg van Bengt, de bibliotheek, de eetzaal en de feestzaal waar de studentenfeestjes in doorgaan.
Op dag 2 besluiten we Gävle te verkennen met mij als 'gids'. We brengen een bezoek aan het oude gedeelte van de stad en houden een kleine fika bij Wayne's coffeehouse. In het nieuwe gedeelte van de stad toon ik het winkelcentrum en het befaamde systeembulaget ( daar waar ze echte drank verkopen).
In de namiddag werd ik verwacht in de Zweedse les en deed ik wat elke verantwoordelijke broer zou doen, mijn zus tijdens haar vakantie meenemen naar de les! Ze spreekt nu ook een (klein) mondje Zweeds en leerde op deze manier heel wat van de andere Erasmus studenten kennen.

 Sneeuw betekent voor ons skiën en op dag 3 was de verleiding te groot. Op zo'n 60 km van Gävle vandaan kan je skiën in Kungsberget, een heuvel van 450m met een 9-tal pistes. Niet waaw, maar beter dan niets!
Het had de laatste dagen onophoudelijk gesneeuwd dus de sneeuw was vers en zacht, ideaal om buiten piste tussen de bomen te skiën dus, unieke ervaring!
S'avonds was er in de 'musikhall' in Gävle centrum een concert van 'The deer tracks', een Zweeds duo dat elektronische muziek maakt en die hun nieuwe album voorstelden. Shana, ik en een heleboel Erasmussers besloten een kijkje te nemen. Kleine zaal, goedkope wijn , goede sfeer!

In het weekend maakten we een citytrip naar Stockholm.
We brachten een bezoek aan het Vasa-museum gebouwd rond het reusachtige Vasaschip dat zo'n 500 jaar geleden gezonken is en ze opnieuw konden opvissen. We volgden een rondleiding en kwamen zo de hele historie van het schip te weten. (of ten minste toch waarom het schip zonk en  wie de schuldige was) We bezochten het Modern Art museum waar we een exclusieve expositie van Picasso en Duchamp bijwoonden (niet echt m'n ding maar best een indrukwekkende collectie). s'Avonds brachten we een bezoek aan het hardrockcafé en aten we rarara... een overheerlijk vettige hamburger!
Zondagavond was het alweer tijd om afscheid te nemen en ik nam de trein terug naar mijn stadje Gävle want ik werd maandagochtend alweer ergens anders verwacht....

Maandag: 
Vandaag stond het bezoek aan de Älvboda school op het programma. Het doel van het bezoek was door een dag in een Zweedse school te observeren het Zweedse schoolsyteem optimaal te ervaren.
De school bestond uit kinderen van 4 tot 16 jaar, dus een vrij wijd gamma aan studenten! We waren volledig vrij welke activiteiten we bijwoonden dus gingen we volop verkennen! Achteraf schreven we een verslag van de opgedane ervaringen en het mijne zag er ongeveer zo uit:




Swedish school visit: Älvboda school
A group of international students visiting the school is not your everyday activity, so everybody was excited. The main goal of our visit was to experience the Swedish school system and get in contact with the people. We acted as if we were ‘aliens’ from planet X17 and we knew nothing about this place. So after a brief introduction from Bengt we went exploring, and exploring we did…!

Our first stop was at the music lesson. After a small group discussion with the teacher, the students could continue to work on their music task. They could choose between several options such as remaking an existing song into a ‘punk’ cover. Another option was to create their own song with a Mac-application called: ‘Garage Band’. We asked a student to explain us how it works: It’s a child-friendly version of a music editing program were the students could mix samples to create their own songs. Afterwards we visited the housekeeping class. It was separated in two classrooms.
One class for the theoretical course and the other one for the practical course. The practical classroom was separated into three kitchens. Three groups of students could work together to learn how to cook meals.  The lessons are more emphasized towards collaborating with each other, in Belgium  the emphasis is on individual work.
By this time lunchtime had arrived and we were invited into the schools dining room to enjoy a lovely meal. We could not help to notice that the students can leave the table, or get some more food whenever they want so we decided to ask them about the rules in the dining room. They simply replied there were none and it works out very well this way. The students were chatting quietly with each other and they all queued properly for their meals to avoid chaos. I feel like, when you give responsibility to the children, then they will act accordingly.
In the afternoon we visited English class, the students made an animated movie with a program called ‘Toontastic’ on their Ipads. The class was divided in small groups and the children had to fill in a form about the content of the little movies, very innovative!
Finally we visited the preschool and 1st and 2nd grades.  The children play outside a lot. They even sleep outside in a cabin in a sleeping bag! We asked about it and it is actually very healthy for them, it decreases chances on diseases. The 1st and 2nd grade have big classrooms, the school desks are spread all over the classroom and the desks are never directly facing the blackboard. It creates a positive atmosphere and decreases chances students get distracted.
In all classes the students could leave the classroom or they can listen to their music with headphones to improve their focus.  The kids were free to walk around in the school. Everybody walks on their socks, it is a shoe-free school. It feels more comfortable this way. The children can approach every teacher whenever they want, they are always available and walking around in the school. The school is very modern, all kids can borrow an Ipad for one year from the school free of charge. They use it in almost every lesson, they send homework to their teachers using a Google-Docs account.

I would like to thank the school-staff, Bengt  and the students at school for this wonderful and learning experience!


Vorige week besloten Christophe en ik eens sportief te zijn en een loopje te doen. Jammer genoeg liepen we al snel verloren en 2 uur en 15 km later kwamen we uiteindelijk uitgeput, maar voldaan terug in Sätra terecht.... van sporten gesproken!

In de Zweedse les leerden we onszelf voorstellen en onze familie beschrijven. Woorden als farmor, barnbarn, en föräldrar klinken ons al bekend in de oren! Ik ging ook mijn Zweedse cursus afhalen dus vanaf nu kan ik volop de Zweedse spraakkunst beoefenen!

Voorbeeldje van een huistaak Zweeds ( onszelf voorstellen):

'Hej hej,jag heter Robin i förnamn och Verschuere i efternamn och jag är från Belgien. Jag är tjugotvo år. Jag bor och studerar till lärare i Gent. Jag talar nederländska, engelska och lite franska. Jag studerar svenska på Högskolan i Gävle. Jag har en syster, hon är tjugo år. Jag gillar squash och att simma. Jag lyssnar på rock- och housemusik.Hejdö'

Deze week boekte ik ook de reis naar Lapland. We vertrekken zondag 24 februari met de trein naar Kiruna. Na een flinke treinrit van zo'n 16 uur komen we maandag ochtend aan in Kiruna stad. In de namiddag gaan we rondom het gebied langlaufen. Dinsdag plannen we een tour met de 'dogsledges' . (we mogen onze eigen hondenslee besturen!) woensdag maken we een 38 km lange rit met de 'snowmobiles' en hopen we op een glimp van het noorderlicht. We nemen daarna nog eens een kijkje naar het ijshotel en stoppen even om te ijsvissen. Ik kijk er al naar uit!

We maakten deze week een bezoek aan de 'Heartbreak' discotheek. Verwachtingen lagen laag (aangezien de Zweden in de week niet zo van feestjes houden) maar na een preparty op m'n kot arriveerden we met zo'n 30 Erasmussers in de club en was het al bij al best een aangenaam feestje!

Vandaag brak er ook een historisch moment aan: Voor de eerste keer in bijna 23 jaar deed ik de was! (bleek niet zo moeilijk als ik dacht) Misschien word ik dan toch nog zelfstandig?

Met deze vraag en wat foto's rond ik graag mijn wekelijkse blog af!

Tot de volgende keer beste lezers!

















zondag 3 februari 2013

Ice hockey games, sauna en feestjes!

Een week ging voorbij sinds mijn vorige blog-bericht.
Hier ben ik dus weer met een nieuw verhaal uit het levens zoals het is: Swedish edition.

Dinsdag hadden we (in mijn normen) een lange schooldag (van 9 tot 18u).
Na onze social talk met Bengt volgde de eerste Zweedse les. Een hyperactieve lerares hield ons gelukkig wakker na de vermoeiende sessie met Bengt. We leerden tellen tot 20, onszelf voorstellen in het Zweeds en een huiswerk tegen volgende week om onszelf in 10 zinnen te omschrijven.

Begin deze week vertrok Petr (de vorige eigenaar van m'n kamer) naar een ander appartement.
We trokken samen naar Gävlegardarna (het huishuur-bureau van zowat 90 % van alle huurappartementen in Gävle) om de sleutels in ontvangst te nemen.
Vanaf heden was ik de trotse eigenaar van de sleutels van m'n appartement en
kon ik me eindelijk installeren in mijn eigen kamer!
Een bureau, een bed, een nachtkastje en een inloopkast met 4 kapstokken en witte muren.
Ik trok dan ook deze week met Thomas naar Ikea om mijn kamer te verfraaien.

Donderdag konden we met onze studentenkaart (gratis!) een ijshockey match van Brynäs (het team van Gävle) bijwonen. Ze werden vorig jaar kampioen dus onze verwachtingen lagen hoog.
We kregen een staanplaats in de spionkop van het stadium (We stonden dus tussen alle die-hard fans) . De plaatselijke 'dirigent' moedigde ons aan met de supportersongs mee te zingen.
We ontmoetten er heel wat mede-Erasmus studenten en zongen uit volle borst mee (voor zover we het Zweedse gebrabbel verstonden) , dus de sfeer zat er helemaal in!
We hadden al snel door dat Brynäs niet opperbest bezig was (de score van 3 - 7 in het nadeel van Brynäs loog niet). Toen we te horen kregen dat sinds het vorig kampioenschap de beste spelers van Brynäs uitgekocht waren werd ons vermoeden bevestigd.
We sloten de avond af met wat afhaal-pizza's en een feestje op m'n kot.

Vrijdagavond werden Christophe en ik ontvangen bij de Oostenrijkse meisjes (Antonia en Verena) om hun nieuwe kot in te wijden. Klein detail: er stonden geen meubels en de vorige eigenaar nam alle lampen mee. Matrassen om te zitten en kaarsen als licht ==> probleem opgelost!
Onverwacht, spontaan, gezellig feestje!

Zaterdag bezochten we het huis van Lissa en Kjersti dat hier op een kwartiertje wandelen vandaan ligt.
We werden er uitgenodigd om te genieten van een echte Zweedse sauna.
Niets is heerlijker (of pijnlijker) dan van een gloedhete sauna buiten met de blote voeten in de sneeuw te stappen.
Omdat het die dag lichtmis was, en we de Belgische tradities graag in ere houden, aten we pannenkoeken. Daarna gingen we met z'n allen poolen in het 'Rack and Roll' - café in het centrum van Gävle. (blijkbaar ook een ontmoetingsplaats voor de hardcore rock liefhebbers)
Om deze gezellige dag af te sluiten keken we nog een filmpje op mijn kot.

Zondag besloten Christophe en ik ons kookkunsten weer eens boven te halen .
We nodigden wat mensen uit op m'n kot om hamburgers te eten. (en ze waren naar horen zeggen zeer geslaagd!)

Planning voor volgende week:

- Maandag Zweedse les
- Dinsdag: Social talk with the one and only Bengt!
-Woensdag : ouders en zus ontvangen en een rondleiding geven in Gävle ( dat wordt opruimen)
- Donderdag : Gaan skiën in Kungsberget!
- Vrijdag: Cultuur opsnuiven in Gävle
- Zaterdag en zondag : citytrip naar Stockholm en afscheid nemen van de familie!







vrijdag 25 januari 2013

Een week geleden

Een week geleden stapte ik het vliegtuig op naar Zweden. Na een drukke week waarin ik 4 maal verhuisde (Hotel Stockholm ==> Bed and Breakfast Gävle ==> Laura's kot in Sätra ==> De zetel van mijn kot in Sätra) ben ik dan eindelijk op mijn eindbestemming toegekomen, mijn eigen kot! Nog geen grote luxe want tot 1 februari wacht ik tot mijn kamer vrij komt. Voorlopig slaap ik op een zetel in de woonkamer.
Mijn kotgenoot Mark (een Nederlander uit Groningen) vertrekt vannacht voor 6 dagen naar Lapland en stelde voor om zijn kamer te gebruiken in de tussentijd. Na een paar dagen slapen op een matras op de grond en in een zetel klinkt een zacht bed als muziek in de oren.

Na onze eerste schooldagen op maandag en dinsdag kregen we te horen dat we voor deze week geen lessen meer hadden. Genoeg tijd om Gävle eens te verkennen en gewend te raken aan het Erasmus-leven !

Dinsdag nodigde Mark me uit voor een pokeravond in z'n kot, inzet was 20 kronen.
Ideaal om Mark (mijn toekomstige kotgenoot) en wat andere studenten te leren kennen.
Ik kon Christophe overtuigen mee te gaan en daar zaten we dan aan tafel: 3 Spanjaarden, 2 Nederlanders en  2 Belgen.
Uiteindelijk ging ik met 20 kronen minder, maar met een goed gevoel terug naar huis.

Woensdag bezochten we het toerist office in centrum Gävle. We kregen een kortingsboekje voor studenten waarmee je een 10-tal activiteiten in Gävle gratis kan bijwonen. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan een ijshockey-match in het stadium.
We informeerden over de reis naar Lapland en waar je in de buurt ergens kon skiën.
S'avonds werden we uitgenodigd op Lisa haar kot om samen Kip curry met rijst te eten.
Al gauw vingen we op dat er die avond een feestje gepland was in de club recht tegenover de unief en we werden uitgenodigd op de pre-party in Sven z'n kot. (eveneens een Nederlander)
Een kot van 30m² volgepropt met een stuk of 30 studenten, druk maar gezellig!
We namen de bus om 23u15 van Sätra richting campus we toonden onze Student Union kaart en ons toegangskaart aan de ingang (want zonder geraak je hier niet binnen) en het feest kon beginnen!
Conclusie van de avond: een geslaagde maar veel te korte nacht! (om 2u sluiten de meeste clubs in Zweden)

Donderdag sliepen we uit (we hadden het nodig) en in de namiddag brachten we een bezoekje aan Ikea. De meisjes hadden spullen nodig om hun kot in te richten en je kan er voor 30 kronen (spotgoedkoop) Zweedse balletjes met krieken en puree eten. De mannen waren dus ook tevreden!
Thuisgekomen installeerden Christophe en ik de gordijnen op Laura's kot en probeerden haar internet aan de praat te krijgen (het laatste zonder succes) .

S'avonds aten we stokbrood met kaas en hesp op Mariannes kot.
Tegen 22u nam ik afscheid van Laura en verhuisde ik m'n koffers naar Mark's place. Hij bood me een zetel en wat lakens aan om op te slapen. Mark's vriendin en een vriend waren ook aanwezig en we speelden een kaartspelletje genaamd 'Skipbo' tot in de vroege uurtjes.

Planning voor vandaag:
- Laura's internet fixen.
- Uitstapje doen naar het strand
- feest deel 2 in Klub Karen
_______________________________________________________________________________

Het eerste feestje in club Karen (met Marianne)
Het eerste feestje in club Karen (zonder Marianne)

De woonkamer van mijn kot en mijn voorlopige slaapplaats op de zetel (links)


De keuken (roze kasten , I know...)



Keukentafel


Uitzicht vanop het balkon






maandag 21 januari 2013

De eerste schooldag

Vandaag ging alles razendsnel.

We werden om 10u op de unief verwacht voor een introductie met onze mentor Bengt in de studentrum.
We meeten om kwart voor 10 met Chloë aan de ingang en zoeken ons een weg in een doolhof van gangen en klassen.
Niet veel later zagen we een groepje (eveneens verdwaalde) studenten op een bankje zitten aan de receptie. We besloten ons erbij te voegen en zo werden de eerste contacten gelegd! Zo maakten we kennis met Lisa, Marianne, Christof en Stephanie uit België. Bij onze groep voegden zich nog 1 Zwitserse, 2 Oostenrijkse, 2 Duitse en 1 Keniaanse toe.
Een gezonde cultuurmengeling die heel wat praatstof opleverde!
Niet veel later kwam er een mysterieuze man naast ons zitten die ons begroette met de woorden: 'Welcome to the matrix!'. Na alles wat we over hem gehoord hadden werd het ons duidelijk, dit moet Bengt zijn!
De man had verdacht veel weg van Ian McKellen (Gandalf uit Lord of The Rings voor de vrienden) en kan je nog het best omschrijven als een wijze filosofische grijze wolf.

Na onze eerste 'social talk' waarin we onszelf mochten voorstellen kregen we direct een opdracht mee naar huis. Kies een verhaal dat iets met jou of jouw cultuur te maken heeft en vertel het in je moedertaal en in het Engels. Ik koos voor het verhaal van Reynaert de Vos omdat het een typisch verhaal is voor Lochristi, waar ik toch vrij dicht bij woon.
We zullen morgen zien hoe dat zal uitpakken!

We lunchten in de schoolcafetaria met een broodje en praten wat bij met onze mede-Erasmussers.
Na de korte lunchbreak werden we verwacht in één van de talrijke aula's voor een presentatie om ons wegwijs te maken in de school.
We kregen onder andere info over de health care, ICT, bibliotheek, huisvesting en Student Union (waar ze feestjes en activiteiten organiseren).
Aan het einde van de presentatie kregen we onze studentenkaart en werd ons koffie en Zweedse gebakjes aangeboden (niet slecht trouwens).

We trokken er daarna op uit naar het centrum van Gävle om een bus-abonnement en een Zweeds nummer (+46 736558161) aan te schaffen.

Daarna namen we de bus naar Sätra want Laura en ik waren toch eens benieuwd naar ons toekomstig appartement en dat van onze nieuwe vrienden.
Goed nieuws, Laura haar appartement blijkt al vrij te zijn dus we hopen er vanaf woensdag in te trekken! No more bed and breakfast!
Ook ik kreeg de kans een kijkje te nemen in mijn toekomstig appartement en mijn toekomstige kotgenoot (een Nederlander) te ontmoeten.
Al bij al een drukke, maar zéér geslaagde eerste schooldag!

Goda vänner!




zondag 20 januari 2013

Gävle!


Deze morgen namen we de trein naar Gävle, de stad waar we zullen slapen, studeren en (het mag er niet aan ontbreken) zullen feesten natuurlijk!
Aan het station werden we opgehaald door de eigenaar van de bed and breakfast waar we de eerste drie dagen van ons verblijf in logeren. Onze koten zijn pas vrij vanaf 1 februari en we zijn genoodzaakt tot dan een alternatief te vinden.
Morgen na school springen we eens binnen bij Gävlegardarna ( de maatschappij die de verhuur van de studentenkoten regelt) om te vragen of we al vroeger in ons kot kunnen.

We maakten een verkennende wandeling naar de universiteit door het idyllische witte stadspark.
De universiteit is veel groter dan wat we verwacht hadden en heeft iets weg van die Amerikaanse campussen waar je de eerste dagen gemakkelijk in verdwaald.
Daarna bezochten we de lokale supermarkt 'Coop' (what's in a name) om de voorraden aan te vullen.
Via een eenvoudig receptje (waar we enigzinds van afwijkten door gebrek aan de juiste ingrediënten) slaagden we erin een pasta carbonara in elkaar te flansen.

De laatste voorbereidingen worden getroffen want morgenvroeg springen we in de startblokken, we worden om 10u op het unief verwacht door Bengt onze coach in de Teacher Education, spannend!






zaterdag 19 januari 2013

Een toerist in Stockholm


Vandaag eens vroeg uit de veren want de ochtendstond heeft goud in de mond (en misschien ook een beetje omdat dit onze enige volle dag in Stockholm was).
En hoe kan je de dag nu beter starten dan met een goeie koffie en een op en top Zweedse kaneelbullar?
Na ons ontbijt achter onze kiezen verwerkt te hebben gritsten we vlug een stadsplan aan de hotelbalie en begaven we ons naar de tube (metro) richting centrum.
Toch even wennen aan het labyrinth van een metrostel maar met trail and error vonden we onze weg naar het hartje van de stad.

Ondanks de koude temperaturen is Stockholm echt een stad die leeft, de mensen hier blijven er niet voor binnen, zoveel is duidelijk!
Imposante gebouwen zoals het koninklijk paleis, het nationaal museum en een reus van een shoppingcentrum mochten niet aan het plaatje ontbreken.
In het stadspark nabij de rivier die de stad in eilanden verdeeld troffen we er heel wat mensen die aan Army fitness doen (LEES: zich voor hun plezier laten afmatten met zware oefeningen in de sneeuw onder toezicht van een paar fitness-instructeurs.) Hier een echte rage blijkbaar.
We voelden er veel voor om mee te doen maar hadden zelf nog een vrij lange staptocht voor de boeg.
Een stevige wandeling door het centrum en over de brug bracht ons naar het oude gedeelte van de stad, waar we een aantal Zweedse kerken (die erg op de onze lijken) en wat gezellige steegjes met typische souvenier winkels bezochten.
De avond naderde al vrij snel (rond 16u wordt het hier al donker) en we vonden dat het tijd was om een caféetje te bezoeken. Maar niet zomaar een café, de ICE-bar in het Nordic Sea hotel is hier  blijkbaar een waar fenomeen. De bar is volledig opgebouwd uit ijs van het verre noorden. (daar is het ijs onvervuild). Bij onze entree kregen een warme poncho aan (het is daar binnen -5°) en een cocktail, aangeboden in een ijsglas. (gelukkig geen vastgevroren lippen)
We boekten onze treintickets naar Gävle en namen de metro terug naar ons hotel.

Na een bewogen citytrip kruipen we ons bed in en bereiden ons mentaal voor op het tweede deel van de reis richting Gävle!

Vooruitzichten:
- Inchecken in de Bed and Breakfast in Gävle
- Gävle verkennen!

Ses snart!
















vrijdag 18 januari 2013

Het vertrek en de eerste dag in Stockholm!


De dag van het vertrek is aangekomen.
We propten de veel te kleine auto vol met mijn veel te grote valiezen en vertrokken naar Zaventem.
Op de luchthaven zag ik meteen mijn lotgenoten Laura en Chloë staan. (vergezeld van de familie).
We namen afscheid van onze ouders en baanden onze weg door de douane.
Na amper een 1,5 uur vliegen zetten we onze voet aan Zweedse grond te Stockholm.
De hostess wist ons te vertellen dat het - 13° was buiten, maar met ons thermisch ondergoed en dikke truien (en een voorproefje in België) waren we goed voorzien.
We claimden vrijwel meteen onze bagage en baanden een weg naar de dichtstbijzijnde taxi (onze koffers waren zwaar). Voor een schappelijk prijsje van 75 kronen /persoon (7,5 eur) werden we voor de deur van ons hotel/hostel afgezet, als dat geen luxe is!
We installeerden ons in onze kamer met gratis wifi en een flatscreen tv!
Lang hebben we er niet van genoten want we bestierven van de honger.
Ons oog viel op het 'Texas Longhorn Steakhouse'. Waar je rara... burgers en steaks op Amerikaanse wijze kon eten! Niet bepaald een Zweedse specialiteit, maar we hebben uit goede bronnen (Roel en Bram) vernomen dat dit toch wel eens de moeite waard is! En of het dat was! (zie foto)

Na een lange dag kruipen we er eens vroeg in om morgen de beste kanten van Stockholm te ontdekken!

Wat staat er op de planning?
- Een 8,6 km lange cultuurtocht.
- Afsluiten met een drinkske in de ice-bar in het hartje van de stad. (een volledige bar gebouwd uit ijs)

Hejdö!





zondag 13 januari 2013

Aftellen naar vertrek


5, 4, 3, 2, 1 ….. nog 5 dagen te gaan. – 13 januari 2013

5 , 4 , 3 …..
Nog maar een kleine twee weken geleden dat we aftelden naar 2013 en nu voor mij reeds opnieuw aftellen naar wat naar het schijnt wel een ingrijpende levenservaring is… op Erasmus gaan.
Over 5 dagen is het zover, vrijdag het vliegtuig op en off to Sweden!

Deze winter is reeds zo nat en donker geweest, dat ik me de afgelopen weken wel vaker afgevraagd heb waarom ik voor een noordelijke bestemming als Gävle – Zweden koos.
Ten eerste heb je er de uitgestrekte natuur, die naar het schijnt adembenemend mooi zou zijn. Ten tweede is er het onderwijssysteem dat vrij innovatief is. Ten derde en niet het minst belangrijke, hoorde ik positieve reacties van andere Erasmusstudenten over Gävle dat zo’n 200 km noordelijker ligt van Stockholm, dat ik wel gek zou geweest zijn hierop niet op in te gaan.

Reeds in oktober heb ik samen met wat andere lotgenoten een facebook pagina opgericht waarop we onze bedenkingen en vragen kwijt konden. Huisvesting bleek onze grootste zorg, tot voor twee weken geleden hadden we nog steeds geen verblijfplaats en het zag er even naar uit dat er ons een paar koude maanden onder de plaatselijke brug in Gävle tegemoet stonden. Na veel heen en weer telefoneren en mailen hebben ik en mijn mede-erasmuster Laura een studentenkamer  in de Sätra studentenwijk bij de Universiteit (die hier Hocheskole genoemd wordt) kunnen bemachtigen.
Bonus probleem: het kot is pas beschikbaar vanaf 2 februari en ons semester start reeds vanaf 21 januari.
Er zit niks anders op dan een bed and breakfast te boeken voor de eerste weken in afwachting op ons kot.

Tip voor alle toekomstige Erasmus studenten naar Gävle : neem zo snel mogelijk contact op met de Gavlegardarna om je online te registreren voor huisvesting. Het werkt met een puntensysteem waarop je meer punten krijgt naarmate je langer op de lijst staat.


TO DO: examens afleggen, koffers pakken en afscheid nemen!