zaterdag 30 maart 2013

Einde stage, winterBBQ, skiën en examens!


Vorige week sloten we zondagavond het weekend ongewoon af.
We keken naar de hemel en zagen een magische groene gordel in de lucht schimmeren. Het noorderlicht was te zien in Gävle! We trokken onze jassen aan en gingen naar buiten om het fenomeen in open lucht te aanschouwen. We waren blijkbaar niet de enigen met dat plan, binnen de kortste keren zag je iedereen buitenlopen op weg naar een donker plekje om de komende uren door te brengen starend naar het felgroene wonder. Wij trokken naar een grote parking achter de Läkerol arena waar het helemaal donker was. Perfect! We ontmoeten er een groepje andere erasmussers en sluiten bij hen aan. Gelukkig waren ze voorzien om de hele avond buiten door te brengen en kregen we al gauw wat thee en koekjes aangeboden!
Iets na middernacht trekken we terug naar ons appartement om met een 'frisse' kop te starten aan een nieuwe stageweek.

In deze tweede week stonden ons heel wat nieuwe uitdagingen te wachten zoals bijvoorbeeld een paar lessen sport organiseren in het Engels. We kozen voor het domein werpen en vangen met als kern het spel 'tussen vier vuren'. De les verliep vlot, de leerlingen waren enthousiast en de sportleraar tevreden!
Ik gaf ook een les Engels in mijn klas. De les bestond uit een tekst over Disney: het bedrijf en de verschillende figuren. We mochten een 12-tal woorden uit de tekst halen die de leerlingen tegen het einde van de week moesten kennen. Om de woorden op een leuke manier te verwerken maakten we een memory-spel en een paar ganzenborden waarmee de leerlingen aan de slag gingen.
Op het einde van de week waren de leerlingen met glans geslaagd voor hun Engelse test, succes dus!
We gaven ook de tweede les over België. Deze keer gingen we dieper in op de steden Gent, Brugge en Antwerpen. We bespraken dat dit drie belangrijke havensteden waren en van daaruit de Belgische economie bloeide. De leerlingen leerden in de geschiedenisles over de 'Hanzeroute', een belangrijke zeevaart-handelsroute tijdens de middeleeuwen. Er was namelijk een drukbezochte route tussen Vlaanderen en Zweden. We bespraken enkele V.I.B's (Very Important Belgians) zoals Adolphe Sax (van de saxofoon) en Mercator, de Vlaamse cartograaf. We leerden de leerlingen zichzelf voorstellen in het Nederlands en ze zongen uit volle borst het liedje 'broeder Jacob' mee in hun beste Nederlands! We rondden het thema af met een interactieve quiz en gaven elk kind een paar echte Belgische pralines!
We mochten deze week ook deelnemen aan het 'fadder' uurtje. Elke maand houden de leerkrachten een klasoverschrijdende activiteit. Kinderen uit elke klas komen samen om eens een activiteit te volgen bij een andere leerkracht. Op deze manier leren de kinderen de leerlingen van andere klassen kennen en omgaan met alle leeftijden. Bovendien krijgen ze eens les van een andere leerkracht. Om eens goed te zien hoe dit in zijn werk ging bezochten we in dit uurtje alle klassen. Het thema voor deze maand was 'de wereld', de leerkrachten gaven activiteiten zoals ...
Het moeilijkste aan deze lessen is om een  uitdagende activiteit te verzinnen voor jong en oud.
In de klassen zagen we dat de kinderen hun naam leerden schrijven in Chinese tekens, we zagen hoe ze op muziek prenten bij elkaar moesten leggen en hoe ze elkaar leerden begroeten in de gekste talen.
Zoals je je kunt voorstellen vloog de week voorbij en al gauw kwam het afscheid eraan! Ik kreeg van Egil een schilderwerk waar hij deze week 5 dagen aan werkte, prachtig en ontroerend tegelijk!
Van de mentor en de klas kreeg ik een kaart met alle foto's van de leerlingen. Ik nam nog een laatste groepsfoto en beloofde zeker nog een terug te komen voor ik naar België vertrok.
Ik leerde deze stage hoe belangrijk de band tussen leerkracht en leerling is. Met een sterke band van wederzijds vertrouwen creëer je een veilig klimaat voor de leerlingen. Vanuit dat veilig klimaat durven de leerlingen je benaderen, vragen stellen en leren ze pas echt bij!
De mentor blijft ook 3 jaar bij dezelfde leerlingen dus dat schept op zich ook al een hechte band tussen zowel leerkracht, leerlingen en ouders. De leerkrachten spenderen veel tijd tussen de leerlingen. Regelmatig zie je een leerkracht meedoen met spelletjes op de speelplaats en tijdens de lunch eten de leerkrachten altijd samen met de leerlingen.
Na een drukke twee weken rustten we uit op vrijdag en kruip ik vroeg onder de lakens want morgen stond er alweer een drukke dag op de planning! Zaterdag gingen we namelijk skiën in Kungsberget. Een kleine berg, ongeveer een 60-tal kilometer van Gävle verwijderd. Met ons drieën (Christophe, Bram en ik) vertrekken we s'morgens vroeg met de bus richting het skioord. Anderhalf uur later staan we reeds op de latten. Het was stralend weer en het had de afgelopen dagen flink wat gesneeuwd, ideale omstandigheden om te skiën dus! Met 9 pistes en een uitgebreid snowpark waren we wel een dagje zoet. Bram leerde snowboarden op de blauwe pistes en Christophe en ik vertoefden het grootste deel van de dag in het snowpark om de waaghals uit te hangen. Kortom een prachtige dag en zeker voor herhaling vatbaar (indien mijn ezeltje het toelaat).

 Zondagavond vieren we de verjaardag van Michael, een Engelsman uit Londen. Hij organiseerde een winterbarbecue op de campus. We kochten wat grillworsten, broodjes, en hamburgers. Ik nam mijn boxen mee voor muziek, en het werd al gauw een feestje. Er werden liedjes gezongen zoals 'Always look on the bright side of life, 'We all life in a yellow submarine en 'Country roads'. Kortom een gezellige, sfeervolle avond!

Deze week = examenweek. Maandag bereiden we ons voor op het mondeling examen Zweeds van dinsdag. Je kon het examen voorbereiden per twee of alleen. Ik koos ervoor om mijn examen samen met Christophe af te leggen.  Het onderwerp: Een interview afleggen in het Zweeds! Het ging ongeveer zo:

Intervju med Christophe

R = Hej hej Christophe
C = Hejsan
R = Du kan kalla mig robin
C = ok, hej Robin.
R = jag är en journalist från svenska televisionen. Vi gör ett program om Erasmus-studenter och deras talanger.
C = Okej, låter intressant
R = Kan jag ställa några frågor?
C = Inga problem, bara att fråga!
R = Jag hörde att du spelar tennis, stämmer det?
C = Precis jag har spelat tennis i 16 år på en klubb i Zwevegem.
R = Du har spelat tennis i 16 år. Hur gammal är du?
C = Jag är 22 år sedan februari.
R = Du har spelat tennis sedan du var 6 år. Då ska du vara bra! Deltar du ibland i tävlingar?
C = Ja, varje sommar finns det många turneringar i Västflandern. Jag var bäst i Västflandern när jag var 16.
R = Du har säkert vunnit många bukaler. Spelar du internationellt?
C = Nej, Det är en hobby  och jag är inte så bra.
R = Hur många gånger träner du i veckan?
C = Jag tränar 4 gånger i veckan på tisdag, torsdag, fredag och söndag
R = Du har ett hektiskt liv! Har du tid för andra saker?
C = Ja, jag ger tennislektioner och jag spelar fotboll.
R = Vad vill du uppnå i din sport?
C = Jag vill vara den bästa tennisspelaren från Belgien.
R = En sportig kille så med ambitionen! Tack för den här intervjun..
C = Varsågod!

Het verliep vlot en een paar uur later kregen we te horen dat we geslaagd waren! Onze dag kon niet meer stuk! Je zou denken dat we na dit succes zouden gaan feesten op onze overwinning... MIS, donderdag kregen we schriftelijk examen Zweeds waarvoor we nog heel wat (een tiental uurtjes) moesten blokken! Het examen ging goed, nu nog afwachten op resultaten!
Deze week kregen we ook de laatste lessen van Bengt voor Swedish educational system en Cultural encounters. We praatten na over onze stage en delen onze ervaringen. Het intressante was dat de groep verdeeld werd in drie totaal verschillende scholen. Je had enerzijds de 'betere' wijkschool 'Fridhemskolan' (waar wij zaten), Dan had je nog 'Alvboda' waar een mengeling te vinden is en 'Lilla Sätra' waar vooral immigrantjes worden opgevangen met taalproblemen. Door deze verscheidenheid leerden we hoe elke school met deze situaties omging en welk klimaat er in elke school heerst. Zeer interessant vond ik het toen Bengt toegaf dat hij zijn kinderen naar 'Lilla Sätra' zou sturen, 'daar leren ze de wereld kennen'. Het opende even mijn ogen omdat je er meestal vanuit gaat dat ouders hun kinderen sturen naar een school die overeenkomt met hun stand en waar ze de meeste leerkansen krijgen. Bengt vindt dat die school zijn kinderen juist het meest voorbereid op onze hedendaagse samenleving, een multiculturele maatschappij. Op het einde van de les krijgen we een klein voorwerp mee dat we aan niemand mochten tonen 'een knoop'. We krijgen de opdracht een verhaal te verzinnen rond het voorwerp en het morgen in de klas voor te stellen.
Een ietswat ongewone opdracht maar wat een verhalen dat er uit kwamen! Zeker iets wat ik in de derde graad in een stage graag wil uitproberen. Daarna deden we enkele improvisatiespelletjes zoals 'een verhaal doorgeven in een kring'.
Na het schriftelijk examen donderdag gingen we met de hele groep in een Italiaans restaurant rarara... PIZZA eten voor het afscheid van onze dierbare vriendinnen Stephanie en Chloë! We sluiten de mooie avond af met een bezoekje aan de discotheek 'Heartbreak'.
Nu de lessen gedaan zijn komt er weer wat tijd vrij om wat tripjes te plannen!

Vooruitzichten voor de volgende weken:
- Citytrippen in Stockholm en Uppsala met mijn liefste zus Shana!
- Met de ferry naar St. Petersburg!


Tack för din tid, sköt om dig!

Robin



                                     Internship at Fridhemskolan

                                 




















                                 







                                            Skitrip to Kungsberget



























zaterdag 16 maart 2013

Een week in een Zweedse school


Een week van nieuwe indrukken, verrassingen en leerrijke ervaringen op de Fridhemskolan,

Even de situatie schetsen: Ik sta in een schooltje in een welgestelde achterwijk van de hogeschool in de 5de graad in een klas van 22 leerlingen.

Na een druk weekend (lees: feestweekend) prikte het toch even om de wekker zo vroeg te horen afgaan. Om 6u45 was ik al uit de veren en om 7u20 zaten Marianne, Christophe en ik op de bus richting Fridhemskolan.
Om 8u kwamen we toe in de leraarskamer en werden we er begroet door onze mentoren en Mary (de Keniaanse studente die hier ook haar stage volgt).
Om 8u20 haastten we ons naar onze klassen. Vreemd genoeg geen rijen en een gezamenlijk belsignaal. Alle kinderen blijven gewoon vrolijk doorspelen tot de leerkracht de groep via een bel/ toeter naar de klas toe roept. Binnen de kortste keren verzamelen de kinderen zich aan de vestiaire om hun jas EN schoenen uit te doen. Ja ook hier geldt de geen-schoenen-is-gezelliger regel. De kinderen gaan de klas binnen en worden vanzelf stil als Wenche, mijn mentor, (uitgesproken als 'Venke') aan het woord is. Ik stel me aan de klas voor in m'n beste Zweeds (waarop sommige kinderen zich moeten inhouden om niet te lachen vanwege de uitspraak). Ik krijg een complimentje op m'n Zweeds dus ik ben een tevreden man!
De leerkracht stelt voor vandaag te observeren om de leerlingen wat beter te leren kennen en de gang van zaken uit te vissen. Later die dag stelt Wenche voor dat ik de leerlingen eens apart neem in groepjes van 3 - 4 om een Engels spel mee te spelen. Het spel bestaat uit twee dobbelstenen en een blad met stellingen (bv. Ask the other how much brothers/sisters he/she has) waarmee we een Engelse conversatie uitlokken. Tegelijkertijd leer je zo de leerlingen beter kennen.
Ik speelde het spel met een aantal groepen en merkte al gauw dat er een groot niveauverschil is tussen de leerlingen in de klas. Er zijn kinderen die vloeiend Engels praten, er zijn er die het wel kunnen maar te onzeker zijn en dan heb je nog diegene die het helemaal niet begrijpen.
Veel variatie om aan te werken dus! Ik merk dat de leerlingen na een tijdje wel wat losser komen naarmate ze me meer vertrouwen.
Tijdens de pauzes vragen de kinderen of ik mee floorball wil spelen. Ik scoor een goal en transformeer direct tot de held van de klas! Met de meisjes speel ik voetbal op de speelplaats en met een ander groepje speel ik 'kingbal' (een balspel waarbij je de ander moet uitspelen door de bal tweemaal op zijn vak te laten stuiteren).

Tijdens de lunch gaan alle leerkrachten gewoon tussen de leerlingen zitten om samen met hen te eten. Elke dag kregen we gratis een warme maaltijd van de school. Op het menu stond rijst aangevuld met iets van vlees en groenten. Het beste eten houden ze voor vrijdag, deze keer een Zweedse versie van lasagne. Niet het beste eten maar elke dag een warme maaltijd uitsparen komt goed van pas voor de portemonnee!

Na de school kunnen de leerlingen terecht in de 'Clubb'. Het is een gigantische naschoolse opvang in de kelders van de school. De 'nablijvers' kunnen er pingpongen, darten, rusten, knutselen, computerspelletjes spelen, DJ'en  en dansen op de dansvloer. Alles wat hun kinderzieltje verlangt! Als ik een kind was had ik de keuze snel gemaakt!

Dinsdag speel ik het spelletje 'Time's up' met de kinderen van de klas. In het spelletje leren de kinderen in groep woorden beschrijven en uitbeelden in het Engels. Het is een zeer interessant spel om de woordenschat in een taal uit te breiden. De kinderen die goed Engels spraken vertaalden de spelregels aan de anderen in het Zweeds. Het spel verliep zeer vlot en de leerlingen hadden er duidelijk plezier in. Ik merkte dat het bij sommige groepen zeer goed verliep en bij andere groepen dan weer zeer traag. Als ik het spel nog een volgende keer zou spelen zou ik meer rekening houden met de beginsituatie van de leerlingen en telkens met heterogene groepen werken, dus een sterke bij een zwakkere leerling zetten. Ik speelde dit spel ook nog eens met de 6de jaars in een andere klas.
Na de Engelse les in het 6de leerjaar moesten de leerlingen een tiental Engelse woorden uit een tekst vanbuiten leren. Ik kreeg ook huiswerk mee en moest het tegenovergestelde doen, ik leerde de Zweedse vertaling. De volgende dag legde ik met de leerlingen een dictee af. Ik las de woorden af in het Zweeds en de leerlingen schreven ze op in het Engels. Daarna volgde mijn dictee, ik haalde 10/10, feest!

Woensdag gingen we met de 5de jaars naar het theater. Klein detail: de voorstelling was in het Zweeds. Geen probleem, Elis (een leerling uit de klas) was bereid de hele voorstelling voor mij te vertalen waardoor ik er echt van kon genieten! Een goede oefening voor hem en een verstaanbaar verhaal voor mij ==> WIN- WIN situatie! Dank je Elis!

Vrijdag gaven Christophe en ik les over België in beide klassen. We vertelden over de Belgische vlag, de gewesten (Vlaams, Brussels, Waals), het wapenschild, de eet- en drinkgewoontes, sporten (tennis, wielrennen en voetbal), specialiteiten, bezienswaardigheden in Gent, Brugge en Brussel. We lieten de Brabançonne horen en praatten over de 3 talen die we in België spreken. We vergeleken België ook telkens met Zweden om de verschillen waar te nemen.
Volgende week gaan we dieper in op een paar bekende Belgen zoals Adolf Sax, Gerard de Kremer (Mercator) en Hendrik Conscience. We leren de leerlingen zichzelf in het Nederlands voorstellen en  leren het liedje van broeder Jacob zingen in het Frans, Duits en Nederlands. We sluiten de klasdeuren rond 12u en de schoolweek was achter de rug!
Kortom: een bewogen, maar fantastische week achter de rug op de Fridhemskolan!

We lassen het weekend in op de skybar aan Gävle strand om Chloë's verjaardag te vieren. Prachtig uitzicht over Gävle, omringd door goed gezelschap met een coverband op de achtergrond en een frisse pint in de hand na een drukke week, die smaakt dubbel en dik!





maandag 11 maart 2013

BBQ'n in Zweden, naar het hoge noorden en 'floorballen' op de speelplaats!


Twee weken geleden sinds het laatste blogbericht: veel gebeurd, veel gezien, vertelstof genoeg dus!

We gingen vorige week met Bengt (the one and only!) op stap voor een wat ongewoon maar gezellige leeruitstap. Bengt nam ons mee naar zijn huis om samen met hem te wandelen langs de kusten van Gävle. We namen de bus in het centrum richting Alvboda en ontmoeten Bengt aan de bushalte. Het was een zonnige maar winderige dag. We wandelen de bossen in langs de oever van een rivier die uitmondt aan de kust. Onderweg wijst Bengt sporen van lynxen en herten aan die hier aan de oever water komen zoeken. Na een half uurtje wandelen in de diepsneeuw bereiken we de kustlijn. Een prachtig en tegelijk spookachtig zicht om te staren in een oneindigheid van bevroren kust en mee met de golven bewegende ijsrotsen. Ik waande me even in de noordpool of in een scène van 'The day after tomorrow'.
We keren even terug en installeren ons op een plek die voorzien is voor een openbare BBQ. Iedereen bracht iets mee om te eten. Christophe en ik zorgden voor braadworsten en broodjes.
 Met een paar zelfgemaakte spiesen van twijgen van de boom en wat hulp van Bengts zakmes lagen de worsten al gauw te braden boven het vuur.
Geen alledaagse activiteit om met je leerkracht te doen dus!
We eindigden onze tocht met een fika (koffie en koekjes) in het huis van Bengt. We ontmoeten er zijn zoon Simon die op de achtergrond een streepje gitaar speelt terwijl wij van een vers kop koffie genieten na een frisse wandeling.

Het was aftellen naar eind februari want onze langverwachte reis naar Lapland kwam in zicht.
Christophe en ik treffen de laatste voorbereidingen (activiteiten en logement boeken).
We spreken af met Michael , Peter, Maike en Bram om onze plaatsen op de trein te reserveren en slaan in de Willy's onze voorraad eten op voor de reis. (voornamelijk pasta)
And off we go!
Op de trein naar Kiruna is niet even op en af hebben we gemerkt. Je zit maar liefst 16u op de trein. Geen probleem dachten we, we nemen een cabine en organiseren er ons eigen kleine preparty. Niet dus... bleek dat de onze zitjes waren gereserveerd in de gewone wagon tussen de andere mensen. De conducteur kon onze eigen drankjes ook niet zo appreciëren (aangezien het restaurant in de trein graag ook wat geld verdiend).
We konden ons gelukkig nog amuseren met wat kaartspelletjes en een paar films op de laptop enzo vloog de tijd voorbij. S'morgens komen we aan in het zonnige Kiruna (!). We waren voorzien op temperaturen van - 25°. Bleek het nog geen -5° te zijn... Des te beter, weg met dat thermisch ondergoed!

In het tourist office worden we opgehaald door Gosito, onze Spaanse gids van CampAlta die zich met handen en voeten excuseert voor zijn gebrekkig Engels. Even wennen in het begin maar lachen deden we zeker!
We krijgen een rondleiding door het kamp waar overal houten hutjes staan rondom een bevroren meer. Hij toont ons de sauna ( waarop er op dat moment een groepje Chinezen lachend naar buiten komt gestormd om zich in de sneeuw te storten), uit de sauna neemt hij een schroefvormig voorwerp dat dient om aan ice-fishing te doen. Veel komt er echter niet van in huis want de schroef is bot en het ijs in het meer ongeveer 1 meter dik.
Na de rondleiding brengt Gosito ons naar ons eigen huisje (dat ongeveer op 1km afstand van het kamp ligt). Met een huisje waarin 13 personen kunnen voelden we ons met 6 als koning te huis. We installeerden ons en Maike maakte pannenkoeken om de reis in te huldigen.

Dag 2 brak al snel aan en Gosito kwam ons ophalen voor de eerste activiteit: de dog sledging!
Hij bracht ons naar een ware hondenliefhebber. De man beschikte zowaar over een 50-tal professionele trekhonden. Per twee konden we ons eigen slee besturen: iemand voorop en iemand achter het 'stuur' (wat eigenlijk bestond uit een zachte rem en een noodrem, die later zijn nut wel bewezen heeft).
We kregen elk de leiding over 5 honden. Christophe en ik vormden een team, ik startte achter het stuur. De honden maakten al snel vaart en we haalden gemakkelijk een snelheid van 35km/u.
We raasden door de bossen en over de uitgestrekte meren van Lapland, wat een zicht!
We stopten s'middags voor een zalmsoep met bijpassend broodje bij een gezellig vuur in een tipi-tent.
Nadat we opnieuw opgewarmd waren reisden we terug.
Bij de eindstreep bedanken we onze honden met een warme knuffel en een welverdiende streel.
Het was een schitterende ervaring!

Het was die dag stralend weer dus toen we terug bij onze hut toekwamen gingen we buiten in de diepsneeuw aan het werk en bouwden we een kampvuur waar we s'avonds hard van genoten met een geroosterd broodje.

Dag drie, vandaag stonden de snowmobiles ons op te wachten. Zoals afgesproken kwam Gosito ons om 9u aan de hut oppikken om ons naar het kamp te brengen waar we de rest van de groep (een heleboel Spanjaarden en wat Zweden) tegemoet komen. Na een korte introductie mogen we de kracht van het beestje uittesten, en kracht hebben ze zeker! Wat een gevoel om tegen 90 km/u over een bevroren meer te razen. Waanzinnig gewoon!
We rijden eerst rond de omtrek van het meer waarna we door de bossen crossen opweg naar het tweede meer. Het ijshotel komt in zicht en dus onze eerste halte, tijd voor een lunchpauze!
We bezoeken het (gratis) gedeelte van het ijshotel (de ijsreceptie, de ijskerk, de ijsbar). Om de kamers van het hotel te zien betaal je 200 kr en dat schijnt niet de moeite te zijn.
Op een kilometertje afstand van het hotel ligt een Saamidorpje waar we een paar rendieren bezochten.
Op de terugtrip switchen we van chauffeur (deze keer ik aan het stuur). Geen ongelukken en een  prachtige, adrenalinevolle ervaring! Wat wil een mens nog meer?

In de namiddag maken we een wandeling door de bossen in de hoop een wild eland tegen het lijf te lopen (liefst vanop een afstand), maar tevergeefs!
S'avonds vierden we Peter zijn verjaardag en rond middernacht was de lucht helder genoeg om het noorderlicht waar te nemen! Happy b-day Peter, we ordered you some northern light :)
We hadden echt geluk en het was een perfecte afsluiter van een perfecte trip!

Eenmaal terug van sprookjesland back to reality, terug naar school dus...
Het eerste proefexamen Zweeds naderde. Even samen de woordjes herhalen en grammatica inoefenen. We leerden ondertussen al iets bestellen op café of in een restaurant, de klok lezen. werkwoorden omzetten in de verleden tijd en imperatiefvorm. Great succes, ik haalde 30/34 voor het examen dus ik zat aardig op schema!
De stage naderde en Bengt bracht samen met ons een bezoekje aan de Fridhemsschool waar ik mijn mentor en de kinderen van mijn klas voor het eerst zag. Ik zal stage geven aan het 5de leerjaar   aan een klas van 22 kinderen. Na de eerste kennismaking kon ik al opmaken dat ze vrij goed Engels praten. Communicatie zal dus geen probleem zijn voor ze.

Voor de stage begon zetten we nog eens goed de bloemetjes buiten. Een afscheidsfeestje voor Cédric (Christophe's vorige kotgenoot), een tweetal bezoekjes aan de lokale discotheek 'Allstarz' en een ABC-party in iemands kelder mochten eraan geloven.
We brachten ook nog eens een bezoekje aan het stadium van Brynäs om de ijshockey match bij te wonen, jammer genoeg kon onze aanwezigheid niet overtuigen om te winnen en verloren de arme stakkers opnieuw. Ze hebben duidelijk niet meer het niveau van vorig jaar.

We brachten nog een bezoek aan het subtropisch zwembad van Gävle (wat tot mijn verbazing echt een tropisch zwembad bleek te zijn!). Met een bonnetje uit onze studentengids konden we gratis genieten van een Scheldorado-achtig geheel van draaikolken, jacuzzi's, en wildwaterstromen.
Om 19u s'avonds kon je je verplaatsen naar het buitengedeelte om te genieten van een hete jaccuzzi en sauna omringd door sneeuw. Als je je dan begeeft naar het echte zwembad (om baantjes te trekken) kun je op de achtergrond genieten van een streepje muziek gespeeld door een life muzikant! De Zweden weten hoe ze hun zwemmers moeten verwennen en daar kunnen ze bij ons wat van leren.

Vandaag was het zo ver. De eerste stagedag brak aan. Met een kleine portie gezonde zenuwen en een uitgeruste kop vertrekken Christophe, Marianne, Mary en ik naar de school.
We worden warm onthaald door het lerarenkorps en ontmoeten er al gauw onze mentor die ons meeneemt naar de klas. Ik stel me even kort voor aan de kinderen in het Zweeds en daarna vervolg ik mijn verhaal in het Engels waarna de kinderen zich aan mij voorstellen. Ik kom te weten dat 'floorball' (wat in principe gewoon hockey is) een populaire sport onder de jongens is, vergelijkbaar met de voetballers bij ons. Gek genoeg zijn het hier vooral meisjes die zich aan voetbal wagen.
Ik sloot een deal met ze dat als ik ze wat over België leer, dat zij me leren 'floorballen'.
Vanaf heden sta ik dus elke speeltijd op het hockeyveld te zwaaien met een stick al hopend niet onderuit te glijden op het met ijs bedekte veld.
In de namiddag speelde ik telkens met drie kinderen een spel waarin ze stellingen in het Engels moesten uitleggen, leuk om de kinderen wat beter te leren kennen!
Ik kreeg op het einde van de dag een lesrooster van de mentor. Ik zal voornamelijk Engels geven en  de leerlingen wat bijbrengen over België!

Ik kijk er al naar uit!